regenboog

 

 

 

 effata
gemeenschap van christenen onderweg  

 


 

logo Clemenspoort
 
Wat?
     
 
     
 

Wat?

De Clemenspoort is een nieuw leef-, vormings- en inspiratieproject in de omgeving van het Sint-Pietersstation in Gent. De redemptoristen van de Clemensprovincie werken samen met de christelijke basisgemeenschap Effata www.effata.be. Deze basisgemeenschap is zelf ook nauw verbonden met de redemptoristen.
In de Voskenslaan was vroeger een klooster met kerk en kloostertuin van de redemptoristen. Na een grondige studie hebben de redemptoristen er voor gekozen om het klooster af te breken, de oude kerk een nieuwe bestemming te geven en het terrein helemaal te herontwikkelen. Op het terrein komt studentenhuisvesting, een reeks appartemten, een sociale woonblok in samenwerking met het CAW, een nieuwe redemptoristische gemeenschap en het nieuwe pastorale- en sociale centrum de “Clemenspoort” met bijhorende ateliers. Het volledige project heeft een verbindende bouwstijl. Het wordt een nieuwe wijk in het hart van een bruisende stad.

 

maquette Clemenspoort

De Clemenspoort wil een plaats zijn waar mensen kunnen vieren, bidden, verstillen en mediteren. Het wil ook een plaats zijn waar mensen elkaar kunnen ontmoeten over alle verschillen heen. Het wil boven  alles een plaats zijn waar er ruimte is om te experimenteren en nieuwe wegen te zoeken om in een stad het evangelie nieuw te beleven. In de Clemenspoort zal een mozaïek van activiteiten worden ontwikkeld. Er zal ruimte zijn voor vieringen, gemeenschapsopbouw, vormingsactiviteiten, kunst, studentenpastoraal, internetpastoraal, sociale initiatieven, enz. Een netwerk van vrijwilligers en een kleine groep stafmedewerkers zullen zorgen voor het dagelijks beheer.
Nauw verbonden met de Clemenspoort is er ook een nieuwe redemptoristische woongemeenschap.

 

 Folder Open Wervendag 22 mei 2016 - 1     Folder Open Wervendag 22 mei 2016 - 2

Folder 'Open Wervendag' 22 mei 2016    (pdf-formaat)

 

Presentatie dia 1

Presentatie 'Open Wervendag' 22 mei 2016


Terug naar boven
 Terug naar boven

 

Redemptoristische woongemeenschap

De redemptoristische woongemeenschap is een nieuwe vorm van religieuze co-housing. De paters redemptoristen zullen een nieuwe gemeenschap vormen samen met leden van de Effatagemeenschap, sympathisanten en een aantal bewoners uit het netwerk van de Broeders van Liefde voor inclusief wonen. Iedereen heeft zijn eigen unieke plek en tegelijk wordt er samen gebouwd aan een gastvrije open evangelische gemeenschap. Veel bewoners van de gemeenschap zullen ook actief zijn in het nieuwe centrum. Er zijn nog enkele woonunits vrij voor sympathisanten die ons project willen delen. Deze woonunits worden te huur aangeboden. Heb je interesse neem dan contact op met Walter Van Wouwe, walter.vanwouwe@me.com, 0494 52 99 58.

Redemptoristische Woongemeenschap

Appartement

 

Terug naar boven  Terug naar boven


Huur een atelier

Naast de Clemenspoort en de redemptoristische woongemeenschap heeft het project ook nog vijf ateliers ter beschikking die kunnen verhuurd worden aan sociale of inspirerende organisaties. Deze ateliers beschikken over een onthalende inkom en een gemeenschappelijke keuken. Tevens is er draadloos internet voorzien alsook de nodige sanitaire ruimten. De ruimten die tussen de 40 en de 80 vierkante meter gaan, kan je zelf verder inrichten. Heb je interesse, aarzel dan niet om Walter Van Wouwe, walter.vanwouwe@me.com, 0494 52 99 58 te contacteren.

Ateliers

 

Terug naar boven  Terug naar boven

 

Spaarvarkenactie

Om het project mee mogelijk te maken is er een fundraisingteam actief dat verschillende activiteiten heeft uitgewerkt. Zo kan je bij ons gratis een klein spaarvarken aanvragen. Je kan de komende weken dan je kleine centjes geven aan het spaarvarken. Als je het spaarvarken leeg maakt, liefst vóór 1 juni 2017, dan mag je de inhoud storten op Redemptoristen Vlaanderen, Sint-Annastraat 101, 9000 Gent, BE60 4370 1433 0170, met vermelding van je naam en ‘Steun Clemenspoort’. Het spaarvarken mag je verder houden. We willen je nu al van harte  bedanken voor je steun. Wil je meer info of wil je graag thuis een spaarvarken ontvangen neem dan contact op met Walter Van Wouwe, walter.vanwouwe@me.com, 0494 52 99 58.

Spaarvarken

SPAAR MEE voor de nieuwe stoelen
en tafels  van de
 

 

/Users/waltervanwouwe/Desktop/Logo Clemenspoort.png 

 

 

 

Breng me terug bij de Effatagemeenschap
meer info  www.effata.be

 

Terug naar boven  Terug naar boven

Mozaïekactie

Doe mee met de mozaïekactie en draag je steentje bij
Dirk de Troyer van Effata heeft zijn creatief talent laten werken en het hart van ons glasraam in de inspiratieruimte omgevormd tot een mozaïektekening. Op deze mozaïektekening kunnen 6 000 gekleurde steentjes worden aangebracht. We bieden deze steentjes te koop aan voor twee euro. Jij kan ons helpen. Als je een plaats of activiteit kent waar veel volk naar toe komt en jij bent er zelf ook dan kan je contact opnemen met Lut (moetjeloetje@hotmail.com). Lut zorgt dat je de mozaïekstand krijgt met bijhorende steentjes, een info roll up banner en extra folders. Als de actie is afgerond kan je alles aan Lut terug bezorgen.
Je kan zelf ook een steentje kopen elke zaterdagavond in de Effatazaal na onze viering. Maar je kan ook een bedrag storten aan Redemptoristen Vlaanderen, Sint-Annastraat 101, 9000 Gent, BE60 4370 1433 0170, met vermelding van je naam en ‘mozaïek Clemenspoort’. Dan zorgen wij dat jouw bijdrage wordt omgezet in mozaïeksteentjes die we aanbrengen op ons kunstwerk.
We hopen dat we de 6 000 steentjes verkocht krijgen tegen eind september 2017. De mozaïek zal dan een bijzondere plaats krijgen in de Clemenspoort als symbool dat het project door een grote groep mensen wordt gedragen.

mozaiek

De mooie mozaïek met een detail van het glasraam uit de inspiratieruimte.
De eerste steentjes hebben hun weg al gevonden.


Terug naar boven
 Terug naar boven


Clemenspoortchoco

Heb je de lekkere Clemenspoortchoco al geproefd?
Wat gestart is als een los idee heeft een mooie vorm gekregen. Lekkere artisanale choco, wit, donker of fondant kan je kopen voor 3 euro. Op deze manier haal je een stukje Clemenspoort in huis. Je kan de potjes nog altijd verkrijgen door een mailtje te sturen naar moetjeloetje@hotmail.com. We bekijken dan samen hoe we de choco zo vlug mogelijk bij jou kunnen krijgen.

choco

Agnes in volle actie op de Clemenspoortchocostand tijden onze kick-off van 14 en 15 oktober 2016.

 

Terug naar boven  Terug naar boven

 

Lattenactie

De grote lattenactie
De Clemenspoort zal langs de buitenkant worden afgewerkt met een 1 000-tal latten. We zijn op zoek naar sponsors die hun naam of een levenszin willen laten inbranden in een van deze latten. Op deze manier krijgt het project een heel persoonlijke afwerking. Iedereen die hier op intekent wordt figuurlijk mededrager van dit nieuwe project. De eerste 23 latten zijn reeds verkocht. De prijs voor een lat bedraagt 300 euro. Dit is een groot bedrag. Maar we zien hoe groepen vrienden en families samenleggen om een lat te kunnen komen. Ken je bedrijven die ons kunnen helpen? Aarzel niet om hen aan te spreken. Je vindt hieronder alle info.

latten brief

latten

 

Terug naar boven  Terug naar boven


Vrijwilliger worden

Wil je graag vrijwilliger worden in Clemenspoort?
Om Clemenspoort uit te bouwen rekenen we op een netwerk van vrijwilligers. We hebben gekozen voor het opstarten van een reeks bijenkorven. Dit zijn kleine vrijwilligersteams die de volledige verantwoordelijkheid krijgen om de hun toevertrouwde opdracht uit te werken. Een coördinerend team zorgt dat je de nodige middelen hebt en coacht je hierbij. We vragen dat je minimaal engagement 2,5 uur per twee maand is. In bijhorende folder vind je alle informatie. Voor meer info: odette.soens@gmail.com

doemeekaart1

doemeekaart2

 

Terug naar boven  Terug naar boven


Studentenwerking: Rotondeplus

rotondeplus

Studentenwerking rotondeplus van start
Een kleine werkgroep is gestart met een brainstormsessie en het uitwerken van een eerste reeks activiteiten voor de studenten die wonen en les volgen op de campus van de Hogeschool Gent. Onze eerste actie was de studenten die onze nieuwe woonburen worden te verrassen met een gratis potje Clemenspoortchoco en kennis te laten maken met de studentenwerking rotondeplus die dit academiejaar van start zal gaan. Een leuke fietshanger nodigde nog eens alle studenten op de campus uit om mee te doen met onze ontbijtactie. Ongeveer 40 studenten hebben zich hiervoor ingeschreven. Het opzet is om een ontbijt te organiseren op de campus gebruikmakend van de gratis ontvangen Clemenspoorchoco. Vervolgens enkele foto’s van dit ontbijt op de facebookpagina rotondeplus droppen en met wat geluk kan een jaar lang gratis elke maand je dosis Clemenspoortchoco ontvangen. Onze volgende stap is dat we alle studenten en docenten uitnodigen op een werfbezoek op donderdag 17 november. Voor meer info: sven.devisscher@gmail.com

rotondeplus folder

totondeplus tekst

sven

Sven tijdens de lancering van de ontbijtactie met rotondeplus op de campus Hogeschool Gent.

 

Terug naar boven  Terug naar boven

 

Nieuwsbrieven

Hieronder vind je verschillende nieuwsbrieven die je informatie geven over het verloop van het project. Wil je graag de nieuwsbrief ontvangen stuur dan je naam en mailadres naar walter.vanwouwe@me.com

- Nieuwsbrief 1 - augustus 2015
- Nieuwsbrief 2 - november 2015
- Nieuwsbrief 3 - januari 2016
- Nieuwsbrief 4 - mei 2016
- Nieuwsbrief 5 - november 2016
- Nieuwsbrief 6 - maart 2017 nieuw

- Fundraising info

 

Terug naar boven  Terug naar boven

 

Nog enkele interessante data

Zaterdag 25 maart van 14.30 tot 17 uur: Vrijwilligers Kick-Off (vervolg).
Zaterdag 1 april
om 18.30 uur: laatste viering in de Stropkaai.
Zaterdag 8 april om 18.30 uur: eerste viering in Clemenspoortkomt.
Zaterdag 29 april: CLEMENSDAG

 

Terug naar boven  Terug naar boven

 

Foto's

dinsdag 27 september 2016 zaterdag 1 oktober 2016 zaterdag 29 oktober 2016 vrijdag 4 november 2016
zaterdag 12 november 2016 zaterdag 19 november 2016 vrijdag 25 november 2016   maandag 5 december 2016  
zaterdag 10 december 2016 zondag 11 december 2016 dinsdag 20 december 2016 woensdag 11 januari 2017
vrijdag 20 januari 2017 donderdag 26 januari 2017 vrijdag 3 februari 2017 dinsdag 14 februari 2017
donderdag 23 februari 2017 donderdag 9 maart 2017   woensdag 29 maart 2017 zaterdag 22 april 2017 nieuw
woensdag 26 april 2017 nieuw      
     

 

 

regenboogvoetbalk


© 2003 - 2017  ~  Effata, Overwale 3 bus 3, B 9000 Gent  ~  + 32 (0)496 25 48 07 (Fons)  ~  + 32 (0)495 41 03 23 (Chrisje)  ~  info@effata.be