34 zondag door het jaar B  -  Christus Koning  (23/11/2024)

Inleiding  (Bernadette)

We vieren vandaag Christus Koning , een feest dat in 1925 is ingesteld door Paus Pius de 11e. Een feest ontstaan in het Interbellum, de periode tussen de twee oorlogen in. Men hoopte op: Nooit meer oorlog! Vrede, dat is wat de mensheid, en zeker ook de kerk van die dagen wilde, en nog steeds wil. Met dit Christus Koning Feest houdt de kerk ons een spiegel voor.
Het is vandaag ook de laatste zaterdag van het liturgische jaar. Volgende week begint met de Advent een nieuw jaar en een nieuwe cyclus van lezingen. Bij einde hoort begin. We mogen vandaag denken aan het begin van een nieuw kerkjaar. Het oude jaar is bijna voorbij en we kijken uit naar wat komt met hoop. Eigenaardig genoeg horen we in het evangelie een stukje uit het lijdensverhaal van Jezus. Namelijk Pilatus die zich de vraag stelt of Jezus inderdaad koning is. Het antwoord van Jezus horen we nu. Laten we luisteren naar het evangelie volgens Johannes.

Lezing:  Johannes 18, 33b-37 (NBV21)

Pilatus liet Jezus bij zich komen en vroeg Hem: ‘Bent U de koning van de Joden?’ Jezus antwoordde: ‘Vraagt u dit uit uzelf of hebben anderen dit over Mij gezegd?’ ‘Ik ben toch geen Jood,’ antwoordde Pilatus. ‘Uw volk en uw hogepriesters hebben U aan mij uitgeleverd – wat hebt U gedaan?’ Jezus antwoordde: ‘Mijn koningschap hoort niet bij deze wereld. Als mijn koningschap bij deze wereld hoorde, zouden mijn dienaren wel gevochten hebben om te voorkomen dat Ik aan de Joden werd uitgeleverd. Maar mijn koninkrijk is niet van hier.’ Pilatus zei: ‘U bent dus koning?’ ‘U zegt dat Ik koning ben,’ zei Jezus. ‘Ik ben geboren en naar de wereld gekomen om van de waarheid te getuigen, en ieder die de waarheid is toegedaan, luistert naar wat Ik zeg.’

Homilie  (Bernadette)

Het oude jaar is bijna voorbij en we kijken uit naar wat komt met hoop. Hopelijk is het waar, dat we verder groeien als mensen gedurende het komende jaar. Hopelijk is het waar, dat ik een paar van mijn slechte manieren verander en meer vrijheid ervaar. Hopelijk is het waar, dat ik voornemens maak die ik zal uitvoeren! We maken ieder jaar plannen voor het nieuwe jaar bij het begin van januari. Hopelijk is het waar, dat we er nu een paar kunnen maken voor het nieuwe liturgische jaar. We hebben nog een week om daar over na te denken en dan is het niet nodig af te komen met wat meer lopen of wat minder  eten! Bewaar die voornemens maar voor 1 januari. Onze geestelijke plannen kunnen we volgende week meebrengen, want we hoeven die niet op eigen kracht uit te voeren. Als we groeien in Christus, dan zijn we er van overtuigd, dat hij ons zal vergezellen en sterken. Vandaag nodigt Christus ons uit om "...bij de waarheid te horen". Hij nodigt ons vandaag en hier uit om hem te kiezen als de stem waarnaar we luisteren en die ons zal leiden. Wie was de baas over ons dit jaar? Naar wie of wat luisterden we dit jaar? Wie volgden we? Zijn we beter af, rustiger en met onszelf verzoend omdat we naar de goede stem van Jezus luisterden? Hopelijk wordt het steeds meer in ons leven waar, dat het beter is om naar Jezus te luisteren die tegen Pilatus en ons zegt, "Iedereen die de waarheid is toegedaan luistert naar mijn stem".
Jezus is de vervulling van onze hoop, van ons verlangen naar eeuwige goedheid, eeuwig geluk. Hij is de mens, die God aan ons openbaart, die waarheid spreekt tegenover de valse waarden en keuzes van de wereld. Hij kiest niet de wegen van de wereld, macht, materiele goederen en de dingen die ons aantrekken. Hij zegt, "Mijn koninkrijk is niet van deze wereld".
'Die wereld' staat voor hen, die God verwerpen en meer van de duisternis dan van het licht houden. Jezus geeft leven, bij hem is geen dood; Hij kiest voor de waarheid, er zijn geen leugens. Jezus regeert, want hij spreekt de waarheid en wie het ware en goede zoeken zullen die vinden en hem aanvaarden. Hij staat voor Pilatus, machteloos, maar is iedereen en alles de baas. Hij heeft geen leger om voor hem te vechten. Maar al wie hem horen en zijn waarheid aanvaarden behoren tot zijn koninkrijk-waar God regeert, niet door kracht, maar door liefde.
Het liturgische jaar eindigt met ons uit te nodigen om opnieuw te kiezen en ons aan Jezus en aan zijn manier van leven toe te vertrouwen. Hij herinnert ons er aan dat zijn stem ons naar de waarheid en daarom naar het geluk zal leiden. Christus, zo hebben wij geleerd, is het Hoofd van de kerk d.w.z. van de geloofsgemeenschap, van ons dus die samen komen in zijn Naam. Wij worden vandaag opnieuw uitgenodigd mee te werken aan die kerk. Liever een machteloze, onaanzienlijke kerk, een minderheidskerk dan een kerk, die zich met de wereld wil meten en geen middel schuwt om ‘groot’ te zijn. Wij vieren het feest van Christus' Koning, niet triomfalistisch, niet met het gevoel als zou-den wij als kerk met zo'n Koning superieur zijn boven de anderen, maar als mensen, die van Jezus een weg ten leven verwachten; als mensen, die hopen op een wereld,  waarin wij met elkaar verkeren in liefde, goedheid, vrede en recht, nu al, in het klein, hier en daar, dichtbij het liefst in eigen kring.
Wij vieren het feest, niet vrezend onze geringheid en gemis, maar bewust van onze waardigheid en betekenis voor de wereld, wij, die de dragers mogen zijn van de boodschap van het evangelie. We vieren dit feest in de overtuiging een grootse koning te hebben, die trouw bleef aan zijn liefde voor God, en aan zijn zending, grond voor onze hoop op een nieuwe toekomst .
Hopelijk is het waar voor ieder van ons, dat dit steeds meer werkelijkheid wordt.

Tafelgebed

‘Brood’, het klinkt bekend.
We eten het dagelijks meermaals.
We zouden niet zonder kunnen.

Maar toch, de mens leeft niet van brood alleen.
Er is meer nodig om ons leven tot menselijk leven te maken.

Met het woord ‘brood’ duiden we al het brood-nodige aan,
zoals eten en drinken, kleding en onderdak.

In ‘brood’ benoemen we onze dagelijkse zorg om alles wat we nodig hebben.
In het woord ‘brood’ vatten we heel ons leven samen.
Het is zelfs teken van de nieuwe wereld
zoals God die bedoeld heeft.

Tafelgebed:  ♫  87 Dat gedenken wij

Onze Vader

Moge Gods hartelijk Koninkrijk onder ons groeien.
Daarvoor mogen we bidden met woorden die zijn Zoon ons in de mond heeft gelegd:
Onze Vader …

Vredeswens

Heer Jezus, vervul ons hart met jouw vrede,
een vrede die de wereld met al haar rijkdom
ons niet kan geven.

Wij willen die vrede uitdragen
in de mensen om ons heen,
in de wereld waarin wij leven.
Maak ons daartoe één met velen.

Moge dat Rijk van vrede altijd met ons zijn.

En die vrede mogen we uitdragen en doorgeven aan elkaar.

Broodbreking

Jezus’ leven stond in het teken van het doorvertellen en rondvertellen van hoe God de wereld bedoeld heeft.
Het is aan ons om dat ook te doen en werk te maken van de totstandkoming van die wereld.
Wie écht gegrepen wordt door Jezus’ idealen en daar werk van wil maken is welkom om brood te breken en te delen. Een teken dat Jezus ons naliet.
Een teken van je wil om samen vorm te geven aan een liefdevolle wereld.

Het brood staat voor ons klaar.
Als wij eten van dit brood
het breken, en delen met elkander …

♫ 17  Dan zal er vreugde zijn op aarde …

Gebroken en gedeeld als dit Brood,
leerde onze Koning ons dat wij onszelf
en ons leven moeten delen met elkaar,
dat al wat wij doen voor de minsten van de zijnen,
wij voor Hem hebben gedaan.

Kom dan maar om dit brood met elkaar te delen,
en te trachten voor alle mensen
zo goed als God te zijn.

Kom dan, want alles staat voor ons klaar.

Bezinning:  Hoop is liefde

Hoop heeft zich,
Verankerd in mijn ziel,
Hoop, het uit zich,
Heel zachtjes, heel subtiel.

Hoop op wat nog komen gaat,
En wat beter kan,
Hoop dat liefde echt bestaat,
Ik hoef niet bang te zijn, ik geniet ervan.

Hoop voor de dag van morgen,
En voor allen om me heen,
Goede hoop kent geen zorgen,
Hoop is liefde en dat voel je, meteen.

Voorbeden

In onze wereld heersen krachten en machten
die het leven bedreigen, de vrede verstoren,
de gerechtigheid niet dienen.

Wij echter geloven in Jezus Christus,
wiens liefde uitstijgt boven alle machten.

Bidden wij voor allen die deze liefde gestalte willen geven …

Slotgebed

Onuitsprekelijke maar toch nabije God,
door jouw Woord en Brood herschep Jij ons
tot mensen die jouw aarde willen bewonen
in menslievendheid en zorg,
naar het beeld van Hem, die onze Herder en Koning is: Jezus, de nieuwe Mens.

Geef ons de kracht en de moed
zijn levensweg tot de onze te maken,
zodat wij jouw mensen mogen zijn,
die meewerken aan de komst van jouw Koninkrijk
dat duren zal tot in jouw eeuwigheid.

Amen.